De Paardendrogist maakt gebruik van cookies. Dit doen we om onze site persoonlijk en gebruiksvriendelijker te maken. Als je verder gaat accepteer je onze algemene voorwaarden en cookies.

Ja, ik ga akkoord

Wil je een betere weergave?
Draai je apparaat dan een kwartslag

Gewicht

Gewicht

Onze hond heeft dankzij de goede voeding en alle lekkere extraatjes vaak eerder last van wat kilo’s te veel dan van ondergewicht. Een hond met een normale conditie is dan ook een bijzonder verschijnsel aan het worden en regelmatig wordt gedacht dat dergelijke honden aan de magere kant zijn. Dus wanneer is een hond nou eigenlijk te dun of te dik?

Er bestaan verschillende uitgebreide lijsten met de meest voorkomende hondenrassen en het bijbehorende gewicht van een teefje of een reu. Deze gewichten zijn echter gemiddelden die niet zomaar voor elke hond van hetzelfde ras opgaan. Ze zijn handig als leidraad, maar ook niet meer dan dat. Om de conditie van uw eigen hond te bepalen zult u hem of haar eens kritisch moeten bekijken en bevoelen; u let daarbij op de hoeveelheid vet op de ribben, de buikomvang, spiermassa en of u bepaalde botuitsteeksels wel of niet kunt zien.
 

Klik op deze afbeelding voor een vergroting.Goed gewicht
De hond heeft een goede conditie als de ribben goed te voelen zijn onder een niet al te dikke vetlaag. De ribben zijn dan niet zichtbaar, evenals de lendenwervels en de bekkenbeenderen. Hij heeft daarnaast een duidelijke taille en oplopende buiklijn.

klik op de afbeelding om deze te vergroten


Klik op deze afbeelding voor een vergroting.Overgewicht
Als er sprake is van overgewicht zijn de ribben met moeite of niet meer te voelen en ziet de hond er op zijn minst ‘goed gevuld’ uit. Er komen vetkussentjes rond de nek, de lendenen en staartbasis en de taille is niet of nauwelijks meer zichtbaar. De buiklijn is ook niet of nauwelijks meer oplopend of zelfs aflopend. Honden met ernstig overgewicht hebben een bolle hangbuik, die breder is dan de borst.

klik op de afbeelding om deze te vergroten       
 

Klik op deze afbeelding voor een vergroting.Ondergewicht
Bij te dunne honden zijn de ribben zichtbaar en is er geen voelbare vetlaag aanwezig. De uitsteeksels van de lendenwervels en bekkenbeenderen worden zichtbaar. De taille is erg duidelijk en de buiklijn sterk oplopend. Bij erg magere honden zijn alle benige uitsteeksels al van een afstand te zien en is de spiermassa afgenomen. 

klik op de afbeelding om deze te vergroten
                         

 

Persoonlijk advies Terug naar boven